14 December 2016

Rotterdam Woont, altas van de Rotterdamse woningbouw 1840-2015

Vrijdag 16 december verschijnt: Rotterdam Woont Atlas van de Rotterdamse woningbouw 1840-2015 Onder redactie van Frans Hooykaas, Arnold Reijndorp en Andries van Wijngaarden. Uitgave van Stichting Rotterdam Woont door uitgeverij THOTH.


Deze unieke Rotterdamse publicatie van 175 jaar Rotterdamse woningbouw bevat een overzicht van ruim 160 woningen met essays van diverse expert zoals Len de Klerk, Adri Duivesteijn, Adri van Grinsven, Wijnand Galema, Marinka Steenhuis en de initiatiefnemers Andries van Wijngaarden en Frans Hooykaas.
Zij behandelen thema's als bouwtechniek, stadsbewoners, de woningen, het interieur, besluitvormging en de toekomst.

De afgelopen jaren hebben de Rotterdamse architecten Andries van Wijngaarden en Frans Hooykaas in samenwerking met tientallen experts onder de titel Rotterdam Woont, de geschiedenis van de woningbouw in Rotterdam sinds 1840 in kaart gebracht. Dit is vanaf 2010 geleidelijk bijeengebracht op een website www.rotterdamwoont.nl. Het oorspronkelijke idee van Andries en Frans om al deze informatie in een woonatlas van Rotterdam samen te brengen, is nu gerealiseerd. Dit is mogelijk dankzij de financiering van veel Rotterdamse partijen, zowel bouwers als particulieren, fondsen als de gemeente Rotterdam.


De uitgave documenteert 175 jaar Rotterdamse woningbouw vanaf het begin van de explosieve stedelijke groei in 1840. In Rotterdam is veel geëxperimenteerd met nieuwe woningtypologieën. De atlas geeft een representatief overzicht van woningen van diverse typen uit verschillende perioden. Van deze woningen zijn de plattegronden, doorsneden en andere aspecten op onderling vergelijkbare wijze opnieuw en op schaal uitgetekend. Daarnaast is relevante informatie verzameld, een korte beschrijving gemaakt en een grote hoeveelheid beeldmateriaal opgenomen.


In  de essays wordt dieper ingegaan op de verschillende perioden die in de Rotterdamse woningbouw te onderscheiden zijn.


Uitgeverij THOTH
Gebonden uitgave | 24,8 x 34,5 cm
304 pagina’s met 1.400 kleurenfoto’s en lijntekeningen
ISBN 978 90 6868 651 7


Verschijnt 16 december 2016
€ 39,90 tot 1 maart 2017 (daarna € 49,90)
www.thoth.nl

Bestellen kan rechtstreeks bij uitgever via deze link:

http://bit.ly/Atlas RotterdamWoont


Te koop in Rotterdam:
Donner
NAi booksellers
Boekhandel Snoek