7 September 2012

# 7 mailing Rotterdam Woont update - diverse ontwikkelingen

tentoonstelling woningbouw Vreewijk september 2012

tentoonstelling woningbouw Vreewijk september 2012lees in onderstaande nieuwsbrief over ondermeer:
- Justus van Effencomplex gerestaureerd

Open Monumentendag, tentoonstelling Vreewijk 
- film Prinsenland, met oa Frits Palmboom en Gert Jacob de Graaf 
- publicatie update: de dummy
- thema ESSAY: alkoofwoningen
- RW-wandelroute online: Het Oude Noorden
- expertmeeting Oost-Sidelinge 

- Grote Woontest uitslag enquetteDonderdag 6 september 2012 is in de wijk Spangen, na grondige restauratie, het monumentale Justus van Effencomplex heropend (foto's onder). De nieuwe indeling van de woningen met oorspronkelijk een woonoppervlakte van 40 m2, is reeds gedocumenteerd door Rotterdam Woont. Tijdens de Open Monumentendag op 8 september wordt tussen 10:00 en 17:00 elk half uur een rondleiding verzorgd. 

Ook is tijdens deze Open Monumentendag in de museumwoning in Vreewijk aan de Lede 40, een tentoonstelling over Vreewijk te zien. Voor het eerst heeft Rotterdam Woont naast vijf typische Vreewijkse woningbouwprojecten, ook voorzieningen gedocumenteerd. De meeste zijn typisch voor Vreewijk: winkels, scholen, het oude badhuis, de bibliotheek en Het Witte Paard (aan de Groene Zoom 245), dat het centrum van de activiteiten in Vreewijk zal zijn zaterdag.

Meer informatie over Open Monumentendag in Rotterdam.

Afgelopen voorjaar is door een team van Rotterdam Woont i.s.m. Kimmo Filmproductions de filmdocumentaire over de wijk Prinsenland geproduceerd. In een kwartier wordt chronologisch de geschiedenis van de wijk toegelicht. Te beginnen met het oude Dorp Kralingen, door Gert Jacob de Graaf. Stedenbouwkundige Frits Palmboom staat op diverse locaties in de wijk en licht de veranderingen toe; de ingrepen die zij in de jaren tachtig hebben bedacht voor de nieuwe invulling van de wijk en de geslaagde resultaten na 30 jaar.
Aannemer Michiel Kock vertelt over de woningbouwprojecten die door BAM woningbouw zijn gerealiseerd in de jaren tachtig en negentig. Tot slot vertellen Jenny Vermeeren van woningbouwcorporatie Woonstad en architect Pieter Sprangers over de prijsvraag voor het updaten van de Margrietflat uit de jaren zestig.

In mei 2012 heeft de Rotterdam Woont redactie een zogenaamde DUMMY uitgebracht, die als het ware een papieren print is van de informatie op de  website tot nu toe. Daarin heeft Andries van Wijngaarden i.s.m. Jan van de Wetering de eerste aanzet gepubliceerd van een studie over de ontwikkeling van de woningbouw met als onderwerp: de drie levens van de alkoofwoning.


Komend jaar zullen op de website meerdere wandel- en fietsroutes worden gepubliceerd. Daarin zal verwezen worden naar door RW gedocumenteerde woningbouwprojecten. Op aanvraag kan i.s.m. het Gilde Rotterdam een ervaren architectuurgids worden 'besteld'. Deze eerste route is door Het Oude Noorden en is uitgestippeld door Gert Jacob de Graaf, die tevens aan de documentaire over Prinsenland heeft meegewerkt.

Op 24 augustus hebben vier redactieleden van Rotterdam Woont met Gerben in 't Hout en Kay Schellen van woningbouwcorporatie Woonstad en KAW-architect Reimar van Meding een bezoek gebracht aan de vier wederopbouwblokken aan de oost-sidelinge in Overschie. Daarna is in het nabijgelegen Prachthuis gesproken over de uitkomsten van diverse analyses en zijn diverse visies geschetst voor een strategie om het gebouw te upgraden

Iedere vijf jaar wordt er in Rotterdam een grootschalig onderzoek gedaan naar wonen in Rotterdam. In 2012 zijn Rotterdammers gevraagd om via een online enquête de tevredenheid over woning en omgeving te beoordelen. Deze link naar de uitslag van De Grote Woonstest zal werken zodra deze gepubliceerd is.